Hyvää yötä ja hyvää huomenta – Hyvän unen salaisuus

 

Me ihmiset emme ole niin elastisia, kokeilunhaluisia ja kiinteän peiton omaavia kuten esimerkiksi kissat, jotka pystyvät nukkumaan makeasti vaikkapa kukkaruukussa. Emme ole myöskään vaatimattomia ja horjumattoman tasapainon omaavia nukkujia kuten flamingot, joille riittää, kun nostaa toisen jalan ilmaan, viikkaa sen vartalonsa alle ja valot sammuvatkin samalla, kun kiepsaisee päänsä siiven alle. Tällaisten puutteellisten ominaisuuksien vuoksi me ihmiset nukumme useimmiten mieluiten vaakatasossa sängyssä, petivaatteiden välissä. Hyvien yöunien merkityksen ymmärtää parhaiten silloin, kun on nukkunut huonosti ja herää väsyneempänä kuin oli nukkumaan käydessään. Huonosti nukutun yön takana voi olla monta syytä, mutta oletko pohtinut lakanoiden merkitystä unesi laatuun.

hyvän unen salaisuus- flamingoiden uni

Hyvän unen salaisuus voi piillä pussilakanan ja tyynyliinan materiaalissa. Jos lakanoissasi on tekokuitua, kuten polyesteriä, niin se voi helposti hiostaa iholla, vaikka materiaali tuokin lakanoihin esimerkiksi satiinin kiiltoa. Hikilammikossa keskellä yötä herääminen ja siinä piehtarointi ei ole mukavaa, kun lakanat muuttuvat sitten kylmiksi, kosteiksi ja tarttuvat ihoon. Polyesteri myös sähköistyy helposti, jolloin se kerää itseensä pölyä. Erityisesti pölyallergikolle polyesteriä sisältävät lakanat eivät ole suotuisin vaihtoehto.

Luonnonmateriaalista valmistetut petivaatteet siirtävät hyvin kosteutta iholta ja ovatkin hyvän unen parhaita ystäviä.  Puuvilla on ihana vaihtoehto lakanoille, mutta ei ole merkityksetöntä, millaisesta puuvillasta lakanasi on valmistettu. Esimerkiksi lyhytkuituisesta puuvillalangasta kudotut kankaat voivat tuntua iholla karheilta ja kovilta. Ne myös saattavat nyppyyntyä, jos lyhyen kuidun päät nousevat kankaasta. Tällaisesta laadusta valmistettu puuvillapussilakana ei tunnu iholla miellyttävältä. Puuvillan sekä kudonnan tulee olla korkealaatuista.

Hyvän unen salaisuus - varpaat peiton alla

Vilpolan pussilakanat ja tyynyliinat hellivät nukkujaa. Ne on valmistettu laadukkaasta perkaalipuuvillasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kangas on erittäin tiheään kudottua kangasta, jossa on käytetty tiukkakierteistä, ohutta ja pitkäkuituista puuvillalankaa. Perkaalipuuvillan määritelmään kuuluu korkea lankatiheysluku (TC eli thread count) ja se on oltava vähintään 200. Luku tarkoittaa loimen ja kuteen tiheyttä neliötuumalla. Mitä korkeampi on TC-luku, sitä laadukkaampaa on kangaskin. Usein tavallisen lakanan lankatiheys on noin 20-60 lankaa neliötuumalla. Perkaalipuuvillan pinta on sileää ja iholla ihanan viileän tuntuista. Langan ominaisuuksien ja tiheän kudonnan vuoksi pintaan muodostuu himmeä kiilto ja perkaalipuuvilla on myös kestävää käytössä. Vilpolan pussilakanoissa ja tyynyliinoissa on lisäksi Easy Care-käsittely, mikä tekee niistä vielä pehmeämmät ja myös helpommin silitettävät. Pussilakanat ja tyynyliinat sopivat herkimmillekin ihoille ja allergikoille, koska niillä on Öko-Tex 100-sertifikaatti, joka takaa sen, ettei niissä ole ihoa haittaavia kemikaaleja. Kun iholla on hyvä olo, niin unikin on parempaa.

Hyvän unen salaisuus- laadukkaat lakanat

Omia pussilakanoita vaihtaessani pähkäilen, mitkä niistä valitsisin pedattavaksi sänkyyni. Koen pussilakanoiden ja tyynyliinojen kuosilla olevan suuren merkityksen siihen, millä mielellä pujahdan lakanoiden väliin. Se on kovasti fiiliskysymys, mitkä valitsen. Esimerkiksi talviaikaan valitsen eri kuoseja kuin kesällä. Pimeään vuodenaikaan valikoituu käyttöön helpommin tummemmat kuosit ja valoisana aikana taas vaaleammat sävyt. Toisinaan graafiset kuviot tuntuvat paremmilta ja toisinaan taas orgaaniset kuviot vievät voiton. Mielestäni kauneuden merkitystä ei voi vähätellä pussilakanoissa. Kauniit pussilakanat ja tyynyliinat tuovat hyvän mielen ja niihin on ehdottomasti mukavampi mennä nukkumaan ja silloin varmasti myös uni tulee paremmin! Vilpolan mallistoista löytyy monia herkkuja sänkyyn pedattaviksi. Tästä pääset herkuttelemaan Vilpolan pussilakanasetti- ja tyynyliinavalikoimiin.

 

Kaikille hyvää yötä ja hyvää huomenta!

Toivoo, Terhi Vilpolasta
Vilpolan kuosisuunnittelija

Arkistot