Vilpolan sisustustekstiilimalliston sydän on kuviollisissa kankaissa. Kuoseissa, jotka ovat suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa. Mutta miten ne kuosit oikein syntyvät ja kuka niitä tekee? Kuka on lempparikuosisi suunnittelija? Miten hän työskentelee? Mistä inspiraatio syntyy? Blogissa esittelemme kuosisuunnittelijoitamme, jotka ovat olleet mukana ’kuvioimassa’ Vilpolaa. Ensimmäisenä estradille astuu kuosisuunnittelija Irina Ylänne, joka on suunnitellut kevät/kesä 2020-mallistoon upean Aamuhetki-kuosin.

Esitimme hänelle muutaman kysymyksen. Katsotaanpa, mitä Irina meille kertoo:

Kuva kuosisuunnittelija Irina Ylänteestä

Kuka olet?

”Nimeni on Irina Ylänne ja valmistuin muotoilijaksi sisustuspainotteisesta tekstiilisuunnittelulinjasta Metropolia AMK:sta 2014 ja siitä lähtien olen toiminut kuosisuunnittelijana Studio Hillan kollektiivissa.”

Miten olet päätynyt kuosisuunnittelun pariin?

”Aloin suunnitella kuoseja jo lapsena. Tykkäsin rakentaa saatavilla olevista materiaaleista pikkukoteja, joita sitten sisustelin. Minusta oli todella tärkeää saada mukava ja visuaalisesti kaunis ympäristö talon asukkaille. Valmistin usein tapetit, peitot, matot paperista ja puuväreillä piirsin niihin kuoseja.

Nuorena aloin piirtään erikokoisille pinnoille, niin piirustuksia alkoi levitä luonnoslehtiöistä lapsuushuoneeni seinille. Käytin hiiltä ja niin maisemat seinillä vaihtuivat vauhdikkaasti rantakuvista metsiin ja ihmishahmoihin.

Ensimmäiset taideopinnot suoritin Helsingin Kuvataidelukiossa ja silloin ensi kertaa piirustukseni pääsivät yleisön nähtäväksi Korkeasaaren bussin kylkeen. Tekstiilien valmistukseen tutustuin Haminan ammattiopistossa, josta sitten valmistuin artesaaniksi. Kuten aiemmin kerroin, Metropoliassa opiskelin tekstiilisuunnittelua ja juuri silloin innostuin kuosisuunnittelusta. Opintojen loppuvaiheessa hain Studio Hillaan, pääsin sinne ja niin minun kuosisuunnittelijataipaleeni alkoi. Olen äärimäisen kiitollinen Studio Hillalle lämpimästä tuesta ja mielettömästä innovatiivisesta ilmapiiristä!”

Kerro työskentelytavoistasi? Mitä välineitä käytät? Miten etenet kohti valmista kuosia?

”Työskentelytapani vaihtelevat. Ainoa osa, mikä on ollut alusta lähtien läsnä, niin se on fiilis, jonka haluan tuoda kuosiin. Se on punainen lanka, mikä ohjaa minua koko prosessin aikana.

Kun nyt mietin asiaa, niin ymmärrän, että peilaan ympäristöäni korostamalla omasta mielestä mielenkiintoisia ja kauniita asioita. Kun huomaan jotain jännää, niin alan tutkia sitä, minkä takia kiinnitin siihen huomioni ja miksi koin sen mielenkiintoiseksi. Sitten yritän tuoda löydökseni kuosiini.

Opintojen aikana olen tutustunut väreihin, tekniikoihin ja menetelmiin, joista on nyt apua suunnittelutyössäni. Työvälineinä käytän usein kameraa, siveltimiä ja lyijykynää. Tykkään myös kokeilla muitakin työkaluja ja materiaaleja. Jos saa olla rehellinen, niin hyvin usein aloitettu työ jää kokeiluksi, jota sitten myöhemmin tutkin ja poimin siitä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kehitysideoita seuraavia töitä ajatellen. Kuosin lopullinen työstö tapahtuu koneella Photoshopissa tai Illustratorissa. Silloin kuosi pääsee raporttiin eli toistuvaan muotoon ja värien määrä selkiintyy.”

Mikä inspiroi sinua?

”Minua inspiroi kaikki, mikä liittyy ympäristöön: luonto, ihmiset ja ihmisten luomukset sekä erilaiset ajatusmaailmat.

Huomaan usein suunnitteluprosessissa, kuinka lähden itse mielessäni seikkailemaan kuosiin ja elämään siinä maailmassa. Sinä aikana yritän kehittää kuosin tunnelman, värien, rytmien ja kontrastien avulla. ”

Millaisia kuoseja mieluiten suunnittelet?

”Olen tehnyt kuoseja jo yli kuusi vuotta ja koen, että haluan aina tehdä jotain uutta ja uudella tavalla. Minusta on jännää yhdistää tekniikka ja luovuus. Mieluiten suunnittelen sellaisia kuoseja, mitkä onnistuvat.”

Aamuhetki-kuosin on suunnitellut Irina Ylänne

Millainen on työpäiväsi?

”Koska olen yrittäjä, niin minulla on joustava työaika. Tarkka työpäivän aikataulutus on vain messuilla ja asiakastapaamisilla. Muuten työprosessia on vaikea aikatauluttaa, koska työni sisältää paljon piirtämistä, maalaamista ja valokuvaamista. Myös työpisteen sijainti, olohuoneen nurkka, mahdollistaa joustavia työaikoja ja taukoja. Joskus työskentelen non-stoppina ja joskus taas rennommin.”

Mitä haluat kertoa töilläsi?

”Haluan, että työt kertovat tarinoita, rentouttavat katsojaa ja auttavat luomaan ihania ja mielenkiintoisia tunnelmia ihmisten ympäristöön. Olen huolehtivainen ihminen ja haluan, että moni saa hyvän fiiliksen minun työstäni sekä hyvän kokemuksen. Toivottavasti tällaisella ihan pienellä asialla on myös vaikutus ihmisten hyvinvointiin.”

 

Arkistot