Tällä kertaa Vilpolan blogin suunnittelijaesittelyn kysymyksiin vastailee talon oma kuosisuunnittelija, Terhi Laitakari.

Suunnittelijaesittelyssä kuosisuunnittelija Terhi LaitakariKuka olet?

”Olen Terhi Laitakari ja työskentelen kuosisuunnittelijana ja Vilpola-vastaavana. Olen ollut talossa reilut kaksi vuotta. Paljon on matkan varrelle mahtunut, mutta esimerkiksi opiskeluhistoriaani mahtuu valmistuminen vuonna 2002 Hämeen ammattikorkeakoulusta, Wetterhoffilta tekstiiliartenomiksi. Sitten matkasin Rovaniemelle Lapin yliopiston huomaan, josta valmistuin taiteen maisteriksi tekstiilisuunnittelusta vuonna 2006. Olen opiskellut myös visuaaliseksi markkinoijaksi Lahden Salpausselän aikuiskoulutuskeskuksessa. ”

Miten olet päätynyt kuosisuunnittelun pariin?

”Huvittavaa on, että joskus opiskeluaikoinani ajattelin, että kuosisuunnittelu ei ole minun juttuni. En oikein enää edes muista, miksi niin ajattelin, koska tänä päivänä kuosisuunnittelu on suuri intohimoni ja työtehtävieni ehdoton suola. Jossain kohdin vain ymmärsin, että kuosikuviot olivat jo pitkän aikaa halunneet tulla ulos. Kynät, siveltimet, paperit, sakset, leikepaperit ynnä muut apunani ja tietokone sauhuten ryhdyin eräänä päivänä tekemää kuoseja. Ensimmäisen kuosimyyntini tein Japaniin.”

Kerro työskentelytavoistasi? Mitä välineitä käytät? Miten etenet kohti valmista kuosia?

”Yleensä aloitan kuosin piirtämällä tai maalaamalla käsin. Myös valokuvia käytän runsaasti lähtökohtana. Siirrän piirrokset, maalaukset ja valokuvat Photoshop-ohjelmaan ja rakennan lopullisen kuosiraportin tietokoneella.

Minulla on hirveän monta tapaa työstää kuosia. Joskus päähän pulpahtaa kuva lopullisesta kuosista heti alkuun ’plop vaan’, näin ehkä kuitenkin tapahtuu harvemmin. Toisinaan taas mielessä pyörii jokin muisto tai hetki ja sen haluan tallentaa ’yhden kuvan tarinaksi’ kankaalle. Joskus taas lähden pyörittelemään esimerkiksi jostakin piirroksestani napattua yksityiskohtaa, lisäilen siihen osasia ja kokeilen monia vaihtoehtoja. Lopulta kuosi alkaa hahmottua, mutta se voi tosiaankin muuttaa muotoaan monta kertaa ennen kuin on valmis. Toisinaan kuosin luominen lähtee liikkeelle jostain minua kiehtovasta sanasta ja sen ympärille ryhdyn kehittelemään kuositarinaa. Tarinalliset kuosit muutoinkin kiehtovat. Tykkään siitä, että kankaan pinnalla olevaan kuvaan liittyy tarina ja merkitys.”

Mikä inspiroi sinua?

”Yksityiskohdat ovat kiehtovia. Ihan pienen pienistä asioista löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, joiden suurentaminen isoksi kuvioksi kankaalle on hauskaa. Luonto ja eläimet ovat loputon idealaari. Myös sanat ovat sellaisia, jotka inspiroivat minua. Jotain sanaa kun aikansa makustelee, niin sen ympärille alkaa hahmottua kuosikuvioita. Toisinaan hillittömän suunnitteluinnostuksen voi saada vaikkapa selailemalla sisustuslehteä, jossa on kauniita kuvia. Kuvien luoma tunnelma pakottaa joskus lopettamaan selailun kesken kaiken ja ryhtymään suunnitteluhommiin.”

Millaisia kuoseja mieluiten suunnittelet?

”Tykkään tehdä tarinallisia kuoseja ja sellaisia, jotka tasapainottelevat kaupallisen kuosin ja taiteen rajapinnalla. Monikerrokselliset kuosit miellyttävät minua: useamman tekniikan yhdistely ja että kankaan pinnalla on erilaisia kuviokerroksia ja valöörejä. Olen väreille melko avoin ja niiden kanssa onkin mukava leikitellä. Mieluusti suunnittelen myös sellaisia leikkisiä kuoseja, mutta vakavissaan; sellaisia jotka sopivat aikuiselle ja lapselle.”

suunnittelijaesittely Sala-kankaan suunnittelijasta terhi Laitakarista

Millainen on työpäiväsi?

”Matkustan aamulla Tampereelta Akaaseen junalla. Työpäivät alkavat meillä perinteisesti kahvilla ja ruisleivällä. Se on mukava tapa aloittaa päivä. Sitten kone käyntiin ja kaikki tarvittavat ohjelmat auki. Teen montaa asiaa työpäivän aikana, joten oikeastaan ihan peruspäivää ei ehkä olekaan. Päivään voi kuulua vaikka mitä: kuosisuunnittelua, mallistopähkäilyä, sähköpostien kirjoittamista, saapuneen tavaran tarkistusta, painotalojen kanssa keskustelua, tarjouspyyntöjen tekemistä ja vaikka mitä. Toisinaan se voi olla vain jotain näistä ja joskus taas kaikkea. Tässä työssä ei tarvitse vilkuilla kelloa, muuta kuin sen verran, että tajuaa lähteä myös töistä pois.”

Mitä haluat kertoa töilläsi?

”Toivon, että kuvioimaani tekstiiliä jaksaa katsoa kauemminkin, että se kestäisi aikaa ja se toisi hyvää mieltä omistajalleen. Kenties tekstiilin omistaja keksii omia tarinoita kuosikuvion ympärille.”

Arkistot