Olipa kerran…

Vilpolan kuoseilla on aina sananen sanottavanaan – suunnittelijan tunnelmat kuosia luodessaan, kuosin alkuidea, joka on avattu auki tai tarina kuvion takana. Istahdetaan nyt kuuntelemaan suunnittelijoiden ajatuksia Vilpolan syysmalliston kuoseista. Kuositarinat, olkaa hyvä.

 

vilpolan syysmallisto

Terhi Laitakarin suunnittelemassa tarinallisessa Peikonpojassa seikkaillaan syksyisessä sienimetsässä, nautitaan luonnosta ja uskotaan ystävällisiin maahisiin. Kuosi on syntynyt suunnittelijaa miellyttävän sanan kautta. Peikonpoika-sana synnytti tarinan, kuva-aiheen ja värit.

”Metsästä löytyi oikea sieniaarre! Lasket korin mättäälle ihaillen näkymää. Ihan kuin jokin olisi vinhasti kipittänyt tuolla yhden sienen takaa toisen taakse! Saattoiko se olla pieni peikonpoika? Olet melkein varma, että näit sen. Peikonpoika pujahti metsäsienen taakse piiloon ja kietoo hännän jalkojensa ympärille, ettei sitä vain huomattaisi. Hengähtää syvään ja hymyilee itsekseen.”

-Terhi Laitakari

 

 

Vilpolan keltainen pussilakanasetti

Iiro Ahokkaan vahvan tunteikas ja tyylikäs Lady Rose-kuosi tiivistää itseensä väkeviä muistoja ja vahvoja näkymiä eletystä elämästä. Iiro Ahokas kuvaa Lady Rose-kuosiaan näin:

”Aidatussa kukkatarhassa tenhoavia kuiskauksia ja villinä versovia suuria, huumaavia köynnösruusuja. Intohimoa, voitontahtoa ja valloituksia kaukomailta.

-Iiro Ahokas

 

 

Vilpola Taivaan täydelttä-kuosin kangas

Taivaan täydeltä-kuosi sisältää tunnelmia vuodenaikojen vaihtumisesta, arkisista iloista ja ajan kulumisesta. Huono sää voi olla hyvä sää, kun siihen asennoituu oikein. Luonto ja luonnonilmiöt inspiroivat usein suunnittelijoita ja tässäkin kohdin luonnonilmiö on antanut lähtösysäyksen kuosille. Terhi Laitakari kuvailee hyvää mieltä tuottavista ajatuksista kuosin takana näin:

”Sade rummuttaa kattoa käpertyessäni hyvän kirjan kanssa huovan alle lämpöön. Pisaroiden osuessa ikkunaan tunnen vuodenaikojen vaihtuneen ja iloitsen tulevista kuukausista tuvan lämmössä.”

-Terhi Laitakari

 

 

Vilpolan Doina-kuosin pöytäliina

Syysmallistossa olevan Doina-kuosin on suunnitellut Terhi Laitakari ja hän sanoo tämänkin kuosin taustalla olleen ensimmäisenä itseä miellyttävän sanan. Vuosia sitten mielen perukoita kaivertamaan jäänyt sana on kuosin perustana. Kaipuulaulua tarkoittava sana on matkannut suunnittelijan mielessä muuntunut lopulta köynnöstäväkuvioiseksi kuosiksi. Suunnittelija sanoo kuosistaan näin:

”Doina on kaipuulaulu. Se soi hiljaa väreillen, mutta samalla heleästi kertoen menneistä ajoista kaihoisasti. Maalaten ne hämärtyvään iltaan sointuvin värein.”

-Terhi Laitakari

 

Vilpolan Plumes-kuosin kangas

Irina Ylänteen syysmallistossa kankaana oleva Plumes-kuosi on hyvin eteerinen sekä kuvioltaan että suunnittelijan itsensä kuvailemana: maalauksellinen, hehkuva, keveä kuin höyhen:

”Helmiäinen kuosi hehkuu maalauksellista lempeyttä ja pehmeyttä. Taianomaisen keveät höyhenet luovat yhteyden satumaisen jännittävään maailmaan.”

-Irina Ylänne

 

 

Suunnittelijoiden ajatukset kuosien takana antavat suunnittelulle syvyyttä ja lisämerkitystä tuotteelle. On mukava tietää, mistä kuvio on syntynyt tai mitä ajatuksia tekoprosessiin on liittynyt. Kuosin takana on ihminen ja hänen halunsa luoda kauneutta, josta toivottavasti on iloa ja hyötyä monelle. Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan ja niin se menee kuosienkin kohdalla. Toinen tykkää toisesta ja toinen toisesta, mutta lähtökohdat kuosin syntyyn ovat mielenkiitoisia ja ajatuksia herättäviä. Vilpola kertoo ilolla kuoseistaan ja toivoo sinunkin silmiesi ja sydämesi saavan niistä yhtäläistä iloa.

Sen pituinen se.

-Vilpola

Arkistot