Viimeksi Vilpolan suunnittelijaesittelyssä kysymyksiin vastaili Irina Ylänne. Nyt on esittelyvuorossa kuosisuunnittelija Johanna Aalto, jonka käsialaa on mm. suosittu Krookus-kuosi.

 

Kuosisuunnittelija Johanna Aallon kasvokuva Kuka olet?

”Olen 35-vuotias suunnittelija ja asun Helsingissä mieheni ja rasavillin poikani kanssa. Rakastan luontoa ja tunnen oloni kotoisaksi missä vain, missä näkyy ranta tai metsä.”

Miten olet päätynyt kuosisuunnittelun pariin?

”Opiskelin kuosisuunnittelua neljä vuotta Metropolia ammattikorkeakoulussa. Sitä ennen kävin kuvislukion ja yläasteenkin kävin kuvisluokalla. Olen piirtänyt koko ikäni. Myös isäni on graafikko ja innokas maalari.”

Kerro työskentelytavoistasi? Mitä välineitä käytät? Miten etenet kohti valmista kuosia?

”Piirrän ja maalaan aina ensin käsin. Välillä minulla on mielessäni selkeä kuva ja sommitelma, välillä vain kokeilen. Lopputulos muotoutuu, kun skannaan työni koneelle ja asetan sen raporttiin (toistuvaan muotoon). Joskus tässä vaiheessa työ saa aivan erilaisen muodon, kun olin aluksi suunnitellut. Joskus teen vahingossa virheen ja siirrän väärää elementtiä ja toisinaan se johtaakin uudenlaiseen ja entistä toimivampaan ratkaisuun. En halua lukita alkuperäistä ajatusta kuosista, vaan pysyä prosessissa avoinna. Kun olen tyytyväinen sommitteluun, alan kokeilla erilaisia väriversioita.”

Mikä inspiroi sinua?

”Oikeastaan kaikki visuaalinen ympärilläni inspiroi. Välillä innostun luonnossa näkemästäni, välillä jonkun toisen kuvittajan tai taiteilijan tekniikasta. Minusta on kiinnostavaa, miten tietyt värit ja kuva-aiheet nousevat pinnalle ja näkyvät samanaikaisesti eri maiden suunnittelijoiden töissä.”

Millaisia kuoseja mieluiten suunnittelet?

”Hankala kysymys. Suunnittelisin vaikka minkälaisia. Valmistuessamme tekstiilisuunnittelijoiksi pidimme muutaman opiskelukaverin kanssa näyttelyn kielletyistä aiheista: sellaisista, joita kaupallisissa kodintekstiileissä ei näe. Kuoseissamme vilisi muun muassa hakaneuloja, hautaristejä, kärpäsiä, alastomia miehiä ja sisäelimiä. Se oli hurjan hauskaa! Pidin myös kovasti voidessani tehdä taidehistoriaan viittaavan Dr. Tulp pöytäliinan, joka viittasi Rembrandtin maalaukseen Tohtori Tulpin anatomian luento. En tiedä, tajusiko kukaan muu viittausta, mutta minulla oli hauskaa.
Tällä hetkellä valitsen aiheeni perinteisemmin, mutta pyrin pääsemään tekniikassa ja ilmaisussani entistä parempaan. Tässä työssä kiinnostavinta on se, ettei koskaan ole valmis ja aina voi kehittyä.”

Johanna Aallon suunnittelema Krookus-kuosi

Millainen on työpäiväsi?

”Työpäiväni vaihtelevat kovasti. Suurimman osan viikkoa työskentelen in house graafikkona helsinkiläisessä paperituotteita valmistavassa ja maahantuovassa yrityksessä. Freelance-kuosisuunnittelu on hyvää vastapainoa sille, sillä saan itse luoda kaiken alusta asti.”

Mitä haluat kertoa töilläsi?

”Omien töideni takana on aina oma makuni. En voisi tehdä sellaista, josta en itse pidä tai jota en haluaisi omaan kotiini. Kuoseillani haluan välittää arjen iloa ja rentoutta. Suuren osan ajasta vietämme omassa kodissamme, sen on siis oltava juuri meille sopiva ja hyvää mieltä tuova.”

Kerro jotain muuta vapaasti:

”Pidän myös lukemisesta valtavasti siksi, koska lukiessani voin vaihtaa manteretta, sukupuolta, poliittista kantaa ja vuosisataa, ja sitten taas palata omaan kotiini perheeni luokse. Pyrimme myös ohjaamaan poikaamme lukemaan ja hän onkin hyvin kiinnostunut lukemisesta ja rauhallisista lukuhetkistä.”

Arkistot