SUUNNITTELIJAESITTELYSSÄ NIINA PALORANTA

Vilpolan kevät-kesä 2022 -malliston suunnittelijavierailijana on tällä kertaa muotoilija Niina Paloranta. Hänen käsialaansa mallistossa ovat Sitruunat– ja Paratiisi– kuosit. Kysyimme häneltä tutut kysymykset koskien häntä itseään sekä työtään. Tässä hänen vastauksensa.

suunnittelijaesittely, Niina PalorantaKuka olet?   

Olen Niina Paloranta, ja asun Helsingissä perheeni kanssa, mutta juureni ovat pohjoisessa Suomessa. Koulutukseltani olen Muotoilija.

Miten olet päätynyt kuosisuunnittelun pariin?                               

Opinnoissani pääaineena minulla oli tekstiilisuunnittelu, joka osittain tietysti on syy siihen, miksi teen kuosisuunnittelua muun luovan työn ohessa. Toinen syy on se, että mielestäni visuaaliset maailmani soveltuvat hyvin painettuun tekstiilin.

Kerro työskentelytavoistasi? Mitä välineitä käytät? Miten etenet kohti valmista kuosia?                              

Työskentelen aina hyvin paljon fiilispohjalta. Kerään inspiraatiota arjesta ja vaihtuvista hetkistä. Toisinaan minua houkuttelevat luonnostelemaan ruokapöydälle unohtunut hedelmä tai matkamuistoksi löydetty simpukka meren rannalta. Joskus ympäristöstä löydetty väriyhdistelmä on työn alkuinspiraatio, ja joskus taas kauniit sanat siivittävät luovuuden lentoon. Elän hetkessä ja rakastan arkea sekä siihen liittyvää rosoista estetiikka. Olen pyrkinyt säilyttämään luovuuden ja inspiroitumisen reseptin yksinkertaisena; tässä ja nyt – silmät ja aistit avoimena. Siten kaikenlainen kauneus on saavutettavissa.

Työskentelen hyvin erilaisilla välineillä; maalaan, piirrän tai leikkaa-liimaa-tekniikalla teen ensimmäiset luonnokset. Käytän usein akryylimaaleja, sillä niiden intensiivinen väri kiehtoo minua. Piirtämisessä käytän usein vahaliituja tai puuvärejä, joskus riittää pelkkä musta tussi.

Uutena aluevaltauksena luonnosteluun on tullut digitaalinen piirtäminen. Siinä viehättää loputtomat mahdollisuudet ja tietysti nopeus, joka on erittäin tärkeää, kun työskentelen kolmen lapsen keskellä.

Yleensä kuosien jatkokäsittely ja viimeistely tapahtuu tietokoneella joko Photoshopilla tai Illustratorilla.

Mikä inspiroi sinua?                               

Edellisessä kysymyksessä tulikin jo tähän laajempi vastaus. Jos tiivistän kuitenkin sitä, mikä inspiroi minua, se menisi jotenkin näin: Minua inspiroivat arki ja sen kauneus. Vaihtuvat hetket, näkymät ja sanat.

Suunnittelijaesittely, Niina Paloranta

Millaisia kuoseja mieluiten suunnittelet?

Yksinkertaisia ja selkeitä. Tuttuja asioita ja sulavaa muotokieltä. Värit ovat varmaan myös töissäni usein tunnistettavat.

Millainen on työpäiväsi?

Nykyisin teen suunnittelutyötä satunnaisesti ja silloin kun tulee kivoja yhteistyötarjouksia eteen. Päivätyöni kuuluu stailauksen parissa, joka on suunnittelun ohessa toinen intohimoni. Toivotaan, että joku päivä olisi oikea aika tehdä laajemmin myös töitä suunnittelun parissa. Nyt on kuitenkin hyvä näin.

Mitä haluat kertoa töilläsi?                   

Ehdottomasti haluan töilläni tuoda iloa arkeen ja peruselämään. Parasta on ajatella, että kuosini jatkavat matkaa ihmisten arjessa vaikkapa peittona, johon kääriytyä ja siellä peiton suojissa hymyillä.

Niina Paloranta

Arkistot