Verhojen pesu – onko se välttämätöntä?
Verhojen hoito on varsin helppoa, vaikkei tämä ikkunoiden kaunistajakaan ole ihan huoltovapaa tuote. Verho ei kuitenkaan joudu ihokosketukseen, kuten esimerkiksi petivaatteet, joten verhot eivät kaipaa jatkuvaa konepesua korkeissa lämpötiloissa lakanoiden tapaan. Säästä verhojasi, hermojasi sekä ympäristöä pesemällä verhot vain, kun se on ehdottoman tarpeen – verhot rakastavat hellävaraisempaa huoltoa.
Älä pese uusia verhoja ennen käyttöä!
Verhoja ei kannata pestä ennen käyttöönottoa. Älä suotta kuluta verhoja pesemällä niitä heti. Ne kaipaavat korkeintaan hiukan silitystä tai höyrytystä ennen ripustamista. Pakkauksessa syntyneet taitosvekit saattavat oieta myös ihan vain sumuttamalla sumutuspullosta ryppykohtiin hiukan vettä. Petivaatteiden hoito-ohjeissa puolestaan lukee usein, että niiden pesua suositellaan ennen käyttöönottoa. Tämä johtuu siitä, että lakanat joutuvat ihokostetukseen, ja pesussa niistä irtoavat mahdolliset tuotannossa syntyneet jäämät. Ihmiselle ja luonnolle myrkyllisiä aineita niiden valmistuksessa ei kuitenkaan käytetä, jos niillä on Öko-Tex 100 -standardi.
Pölylle kyytiä tuulettaen ja imuroiden
Verhot rakastavat tuulettamista! Ne raikastuvat ulkona, ja pöly irtoaa kevyesti pudistelemalla. Tuulettaminen on helppo ja hellävarainen verhojen huoltotoimenpide. Varsinkin tuulettaminen talvella raikastaa verhot erinomaisesti.
Myös imurointi on verhojen mieleen. Muista käyttää pienintä imutehoa ja tekstiilisuulaketta! Imuroinnin voit tehdä silloinkin, kun verhot ovat ripustettuina. Imuroidessa pöly irtoaa kuiduista hyvin ja pesuntarve vähenee. Samalla kannattaa imuroida myös ripustusmekanismit – ripustustanko, nipsut, koukut, jne.
Tekstiilien lumipesu
Täällä Pohjolan perukoilla saamme nauttia rapsakoista pakkasista. Pakkassää kannattaa ehdottomasti hyödyntää kodintekstiilien huollossa. Jos verhosi eivät ole herkästä ja helposti repeytyvästä materiaalista valmistetut, niin suosittelen kokeilemaan pakkaskelillä kevyttä tekstiilien lumipesua. Mikään ei raikasta kodintekstiilejä niin kuin lumipesu! Kylmä ilma ja lumi antavat niille uskomattoman puhtaan tuoksun: Anna verhojen viilentyä ulkosalla muutaman minuutin ajan ennen kuin levität ne puhtaalle hangelle, jotta lumi ei sula kankaaseen. Levitä verhoille ohut kerros pakkaslunta ja jätä verhot hankeen noin tunniksi. Harjaa verhoja kevyesti pehmeällä pölyharjalla. Lopuksi pudistele lumi pois verhoista, ja näin lumipesu on tehty. Nyt verhot ovat puhtaan raikkaat ja voit ripustaa ne paikoilleen raikastamaan koko huoneen.
Vältä pesua, säästät verhoja!
Verhojen pesuväli voi olla monta vuotta, jos maltat tuulettaa ja imuroida niitä. Pese verhot vain, kun se on välttämätöntä. Verhot kannattaa pestä oikeastaan vain silloin, jos niihin tulee tahroja. Silloinkin kannattaa ensisijaisesti yrittää poistaa yksittäiset tahrat pyyhkimällä kostealla, nukkaamattomalla liinalla tai pesusienellä. Yksittäistä tahraa voi kokeilla paikallisesti myös esimerkiksi hellävaraisella, mutta tehokkaalla sappisaippualla. Tahrat kannattaa poistaa aina tuoreeltaan, jolloin lika ei ehdi kiinnittyä materiaaliin.
Joskus verhojen pesu saattaa olla kuitenkin tarpeen. Silloin lue verhojen pesuohjeet huolella ja noudata niitä. Älä pese liian korkeilla pesulämpötiloilla – usein pesuohjemerkintänä on 30 tai 40 astetta. Vältä myös linkoamista estääksesi linkoamisesta syntyviä vekkejä. Rumpukuivaus ei ole suositeltavaa, koska verho menettää siinä muotoaan. Jos pesu arveluttaa tai pesuohjeissa on esimerkiksi suositus kuivapesulle, niin silloin verhot kannattaa pesettää pesulassa.
Verhot kannattaa kuivata siten, että ne pysyisivät mahdollisimman suorina; silloin silittämisen tarve vähenee. Hienoa, jos pyykkinarullesi mahtuu leveydeltään koko verho. Jos verhoa ei tarvitse viikata monin kerroin pyykkinarulle kuivumaan, niin silloin ei myöskään synny ikäviä vekkejä, joita tarvitsee silittää.
Verhot suoraksi helposti
Verhot kannattaa silittää, kun ne ovat pesun jälkeen vielä hiukan kosteat. Silloin pesussa syntyneet vekit oikenevat parhaiten. Tässäkin kohdin toisinaan riittää pelkkä puhtaan veden sumuttaminen taitoskohtiin. Vilpolan verhoissa on Easy Care -käsittely, jolloin ryppyjä syntyy vähemmän ja ne myös siliävät helpommin. Vaihtoehtoina silittämiselle ja veden sumuttamiselle on höyryttäminen käsihöyryttimellä. Tämä on kätevä vaihtoehto, koska voit tehdä höyryttämisen ripustamisen jälkeen, kun verhot ovat jo paikoillaan. Höyryttäminen on verhoille myös hellävarainen vaihtoehto.
Verhojen säilytys
Nykyään verhoja ei välttämättä vaihdeta juhlasesonkien mukaan tai välttämättä edes vuodenaikojen mukaan, kuten ennen vanhaan on monessa taloudessa ollut tapana. Blogissamme, Kodintekstiilien historiaa, voit tutustua historian havinaan ja erikoisiin anekdootteihin tarkemmin. Jos omistat useammat verhot ja vaihtelet niitä, niin tässä oivallinen vinkki säilytykseen: Verhoja vaihtaessa kannattaa ne pudistella ja tuulettaa ulkona ennen kuin pistät ne säilytykseen. Verhojen säilytys rypyttöminä onnistuu parhaiten, jos käärit ne pahvirullan ympärille, jolloin verhoihin ei tule taitekohtia säilytyksen aikana. Pahvirullia kannattaa kysäistä esimerkiksi kangaskaupoista, koska niitä jää usein ylimääräisiksi, kun jokin kangas on myyty loppuun.
Rentoa mieltä verhojen huoltohommiin!
Lähteet:
Martat: https://www.martat.fi/kodinhoito/siivous/pakkaskelien-siivousvinkit/