Kesälomista johtuen verkkokauppatilausten toimitusajat saattavat olla normaalia pidemmät.

 

Laadukas pussilakana – 5 vinkkiä ihoa hellivään valintaan

Laadukas pussilakana – 5 vinkkiä ihoa hellivään valintaan

Mistä tunnistat laadukkaan pussilakanan? Parhaat petivaatteet kietovat nukkujan pehmeän pumpulisiin uniin ihoa hellien. Laadukas pussilakana ei kuitenkaan ole hyvä ainoastaan iholle, vaan myös silmille ja mielelle. Mikä on mukavampaa, kun mieleiset petivaatteet kaunistavat sänkyäsi päiväaikaan, ja miten ihana niiden väliin onkaan illalla pujahtaa nukkumaan? Kokosin sinulle viiden vinkin valintaoppaan, jotka auttavat sinua löytämään ihoa hellivät petivaatteet.

Materiaalin suhteen pussilakanoiden vertailua ja valintaa hankaloittaa se, etteivät kaikki tiedot yleensä ole näkyvissä pakkauksissa. Materiaalitiedot tulee olla merkittynä, mutta esimerkiksi puuvillan kohdalla ei välttämättä pakkauksesta selviä, onko kyseessä perkaalipuuvilla, satiini vai ”tavallinen” puuvilla. Verkkokauppaostoksilla pakkausta ei pääse hypistelemään, joten nykyään kattavimmat tiedot esimerkiksi kankaalle tehdyistä käsittelyistä ovat yleensä nähtävillä laadukkaiden pussilakanoiden valmistajien verkkosivuilla, joihin kannattaakin tutustua huolella.

 

Vilpolan vinkit laadukkaan pussilakanan valintaan

 

Perkaalipuuvillainen pussilakanasetti kuvassa, Vilpola.1. Perkaalipuuvillainen pussilakana – laadukkaiden petivaatteiden kuningasmateriaali

Sileää, tiheää ja iholla ylellisen tuntuista, aah! Puuvillakangas täyttää perkaalipuuvillan määritelmän, kun sen lankatiheys neliötuumalla on riittävän korkea. TC-luvun (thread count) tulee olla vähintään 200.

Vilpolan perkaalipuuvillaiset pussilakanat kudotaan pitkäkuituisesta puuvillasta – pitkäkuituinen on aina lyhytkuituista laadukkaampaa. Perkaaliin käytettävä lanka on kehrätty erittäin tiukkakierteiseksi, jolloin langasta tulee ohutta ja kestävää. Pitkäkuituisuus, tiukkakierteisyys sekä suuri lankatiheys yhdessä antavat perkaalille sille tyypilliset ominaisuudet: sileyden ja viileän tunnun ihoa vasten.

2. Iholle ja ympäristölle hellä – Öko-Tex 100 -standardi

Kun petivaaLaadukas pussilakana kestää pitkään, Vilpolan blogi.tteissasi on Öko-Tex 100 -standardi, voit olla tyytyväinen hankintaasi. Rakkaalla lapsella on tunnetusti monta nimeä. Muita nimiä standardille ovat Oeko-Tex Standard 100 sekä Confidence in Textiles – Tested for harmful substances. Standardin saavuttaminen kankaan valmistajalle ja painajalle ei ole läpihuutojuttu. Riippumattomat tutkimuslaitokset vahtivat haukkana kriteerien täyttymistä ja standardi myönnetäänkin vuodeksi kerrallaan. Kyseinen standardi on jaettu neljään eri tasoon (I-IV) joista Öko-Tex 100 I on paras. Vilpolan pussilakanasetit kuuluvat tähän luokkaan.

  • Öko-Tex 100, luokka I tarkoittaa, että lakanoissasi ei ole käytetty ihmiselle tai ympäristölle haitallisia aineita.
  • Tuote on turvallinen ihoa herkkäihoisimmillekin ja jo sylivauvoille, joiden iho voi olla erityisen herkkä.

 

Pussilakanan pesu oikein auttaa säilyttämään värit kauniina, Vilpola.3. Panosta pussilakanan pesuun – valitse oikea pesulämpötila

Pussilakanan pesu oikeassa lämpötilassa on tärkeä asia. Pesulämpötila voi toimia myös valintakriteerinä. Hoito-ohjeen tulee olla näkyvissä pakkausmerkinnöissä. Pese pussilakana pesuohjeen mukaan. Parasta on, jos voit pestä pussilakanan korkeassa pesulämpötilassa. Alhainen pesulämpötila ei irrota ihosta lakanoihin tarttuvaa rasvaa ja hikeä.

Laadukas pussilakana kestää toistuvat pesut hyvin. Värikkäiden petivaatteiden paras pesulämpötila on 60 astetta, valkoisten lakanoiden puolestaan 90–95 astetta. Kun peset petivaatteet oikein, ne ovat silloin myös pitkäikäisemmät ja värit säilyvät kirkkaina!

 

4. Helppohoitoisempi ja sileämpi pussilakana Easy Care -käsittely

Suomessa ommeltu laadukas pussilakanasetti, Sitruunat, Vilpola.Ihanat lakanat on pesty, mutta tuliko nyt ryppy rakkauteen. Vekkihameeksi rypistyneet lakanat tietävät loputtomalta tuntuvaa silitysrumbaa – otsalla helmeilee jo hikikarpalo kavereineen. Aina ei kuitenkaan tarvitse viettää koko päivää seuranaan silitysrauta tai mankeli. Laadukas pussilakana on helppohoitoinen ja vähentää silittämiseen sekä mankeloitiin kuluvaa aikaa sekä vaivaa. Jos lakanoillesi on tehty Easy Care-käsittely, niin hikipisarat eivät pääse edes syntymään. Tieto Easy Care -käsittelystä löytyy Vilpolan verkkosivuilta petivaatteiden tuotetiedoista. Tässä on käsittelyn upeus:

  • Ekologisin ainein tehty Easy Care -käsittely vähentää huomattavasti pussilakanoiden rypistymistä.
  • Silittäminen ja mankelointi sujuvat vaivattomammin, jos mielit lopuistakin rypyistä eroon.

 

Kuvassa sininen pussilakanasetti metsässä, Vilpola.5. Nypyttömät ja pehmeät petivaatteet Bio Polish -käsittely

Sadun prinsessan unta häiritsee herne, joka on piilotettu prinsessan sängyn lukuisten patjojen alle. Sadun prinsessalla ei kuitenkaan varmasti ollut Bio Polish -käsiteltyä pussilakanaa sängyssään tai pussilakanaa lainkaan, koska se on varsin tuore keksintö. Jos tämä asia jää kaihertamaan mieltäsi, niin Kodintekstiilien historiaa-blogitekstissä pääset kurkistamaan kodintekstiilien toisinaan erikoiseenkin menneisyyteen. Mutta palataanpa takaisin prinsessaan. Prinsessa ja herne -tarinassa piilee ripaus totuutta: iho on varsin herkkä tuntemaan lakanoiden nypyt, rypyt ja sänkyyn eksyneet hiekanjyvät – ja nekös ottavat kovasti pattiin, kun yrität saada unen päästä kiinni! Nyppyjen kohdalla apuun rientää ekologinen Bio Polish -käsittely. Tieto käsittelystä on Vilpolan verkkosivujen petivaatteiden tuotetiedoissa:

 

  • Tämä käsittely vähentää kankaan nyppyyntymistä, koska se poistaa langanpäitä kankaan pinnalta, joista nypyt muodostuvat.
  • Bio Polish -käsittely pehmentää perkaalipuuvillan tuntua entisestään ja tekee siitä entistäkin miellyttävämmän iholle.

 

Petivaatteiden tuntu vaikuttaa unentuloon, joten panostamalla laadukkaaseen pussilakanaan toivotat myös Nukkumatin pikaisemmin tervetulleeksi. Vilpolan pussilakanasettiä hankkiessesi voit olla hyvillä mielin myös sen takia, koska ne ommellaan meillä täällä Suomessa ja niillä onkin Avainlippu-merkki. Millaisissa pussilakanoissa sinä mieluiten nukut?

 

Vilpolan ihoa ja silmiä hellivien, kotimaisten pussilakanoiden uumenista tyytyväisenä heräillen,

Terhi 

 

 

 

Arkistot