Tuftattu moderni ryijy varastaa sydämen!

 

Rakastatko ryijyä? Tuota perinteistä suomalaista seinätekstiiliä, jonka suosio sisustuselementtinä on noussut uuteen kukoistukseen. Ryijyjen uusi tuleminen on tuonut perinteisten ryijyjen rinnalle myös tuftaten valmistetut modernit ryijyt, joiden kuviomaailma on raikas ja monipuolinen. Tässä blogitekstissä kerron, mitä tarkoittaa käsin tuftaaminen tuftauslaitteen avulla, ja miten Vilpolan rakastettu Peikonpoika-ryijy valmistetaan.

 

Kuvassa tuftattu Peikonpoika-ryijyTuftauskoneella käsin vai teollisesti tehtaassa?

Tuftaus ryijyn valmistustekniikkana on tuonut modernit ryijyt sisustukseen. Tuftatut ryijyt ja matot voidaan tuftata käsin tai sitten ne voidaan tuftata teollisesti – riippuen siitä, miten nukka tehdään.

Käsintuftaus erityisen laitteen avulla on nykyään suosittu harrastus. Tuftaus on menetelmä, joka mahdollistaa ryijyn tekemisen ilman ryijynukan solmimista. Tuftaus on huomattavasti nopeampi tekniikka kuin perinteinen ryijyn valmistaminen kangaspuilla ja nukkien solmiminen käsin. Tuftaustyö ei kuitenkaan valmistu yhden napin painalluksella, vaan se on monivaiheinen työ, vaikka apuna käytetäänkin tehtävään suunniteltua laitetta. Peikonpoika-ryijy tuftataan käsin Virossa. Työ tehdään tuftauspistooliksi tai tuftauskoneeksi kutsutun laitteen avulla (ei tuftausneulalla).

Tuftauskoneella valmistetun ryijyn tekniikkaa ei saa sekoittaa teolliseen tuftaamiseen, ja ero onkin melkoinen. Tehdasvalmisteisessa tuftaamisessa voidaan tehdä suuria määriä ja nopeasti, esimerkiksi mattoja. Ne ovat kuitenkin yleensä yksivärisiä tai erittäin selkeäkuvioisia. Kuviot saatetaan myös painaa mattoon vasta tuftaamisen jälkeen. Teollinen tuftaaminen ei taivu monimutkaisiin kuvioihin tai moniin erilaisiin värivaihteluihin, mikä mahdollistuu käsin tuftaamisessa. Teollisessa tuftaamisessa kone hoitaa tuftaamisen.

 

Tuftaaja käyttää työssään tuftauspistoolia.Tuftauksen eteneminen on palkitsevaa

Aluksi ryijyn pohjakangas pingotetaan kireäksi pystyasennossa olevaan kehykseen. Pohjakankaaseen piirretään ja väritetään käsin Peikonpojan sienimetsä. Suunnittelijan tekemä kuvio heijastetaan pohjakankaalle, jotta siitä tulee mahdollisimman tarkka. Tuftaaja ”ampuu” lankaa tuftauslaitteella pohjakankaan läpi sen nurjalta puolelta säädetyn mittaisiksi lankatupsuiksi. Tuftaaja etenee alhaalta ylöspäin seuraten kuvioiden ja lankojen väriohjeistusta. Työn edetessä kuvio heijastetaan välillä uudelleen tuftaustyön päälle, jolloin tuftaaja pystyy tarkistamaan, että tuftaus etenee suunnitellun mallin mukaisesti. Parhaimmillaan tuftaus etenee sutjakasti, ja lopputuloksen näkeminen on palkitsevaa.

 

Tuftattu ryijy vaYksityiskohta Peikonpoika-ryijystä kuvassalmistetaan huolella, yksityiskohtiin paneutuen

Käsintuftatun ryijyn kuvio voi olla monimutkainen ja täynnä pieniä yksityiskohtia. Lankatupsujen välisen tiheyden täytyy pysyä samana koko ajan, jotta lopputulos on kauniin tasainen. Tämä vaatii tuftaajalta erityistä tarkkuutta.

Peikonpoika-ryijyssä on paljon kuvioita sekä erilaisia lankasävyjen sekoituksia. Yhdessä lankasyötteessä voi olla kolme eri väristä ja laatuista lankaa, joten tuftaajan täytyykin pysyä koko ajan kartalla väri- ja materiaalisekoitusten suhteen. Runsaskuvioisen ja -värisen ryijyn tai maton tuftaaminen saattaakin viedä melkoisesti aikaa, mutta lopputulos on kauniin eläväinen.

 

Kuvassa lankamalleja ryijyn värisuunnittelun avuksi.Nukan pituuden merkitys ryijyssä

Kuviot erottuvat hienosti silloin, kun nukka on sopivan lyhyttä (14 mm) ja erittäin tiheää. Perinteisemmissä ryijyissä nukkapituus voi olla usein pidempi tai nukka ei ole niin tiheää. Se palvelee hyvin suurempia kuva-aiheita, joiden kuvioissa ei ole pieniä yksityiskohtia. Peikonpoika-ryijyssä langat ikään kuin seisovat tiheästi vieri vieressä, mikä tuo kuvion jokaisen yksityiskohdan erinomaisesti näkyviin.

Ryijynukan materiaalien värikylläinen villa ja himmeän hehkun omaava Tencel tuovat yhdessä Peikonpojan sienimetsän tunnelman käsinkosketeltavaksi. Herkullisten värimallien avulla etsittiin sopivat väriyhdistelmät Peikonpoika-ryijyyn. Kuvassa näkyy kauniisti Tencel-langoille ominainen hehku. Ryijyn tarkempaan esittelyyn ja tuotetietoihin voit tutustua verkkosivuillamme. Peikonpoika-ryijyssä on paljon pehmeää lankaa ja siksi se on myös oivallinen ääntä vaimentava akustinen elementti!

 

Tuftatun Peikonpoika-ryijyn viimeistelty taustapuoli kuvassa.Aikaa ja katseita kestävä sisustuselementti

Kun tuftaus on saatu loppuun, ryijy irrotetaan kehyksistään ja nukat tasoitetaan samanmittaisiksi. Ryijyn reunoissa on nukattomat kaistaleet, jotka käännetään ryijyn taakse ja kiinnitetään hyvin. Nurjalle puolelle levitetään liima, jonka päälle lisätään tiheä taustakangas. Liima sekä taustakangas myös kiinnittävät nukat hyvin paikoilleen. Taustakankaaseen on ommeltu etukäteen ripustustangolle kuja, jotta ryijyn voi kiinnittää tukevasti ja ryhdikkäästi komeilemaan seinälle. Reunat viimeistellään vielä levein nauhoin. Ja kas, kodin upein sisustuselementti on valmis! Kun ripustat ryijyn seinälle, se vetää katseet puoleensa ja tuo huoneeseen lämpimän, kodikkaan tunnelman.

 

Moderni sisustuselementti vai muisto menneisyydestä?

Ryijyjä on valmistettu jo satojen vuosien ajan. Sen historia kertoo siitä, miten saman tuotteen käyttötavat muuttuvat aikojen ja tarpeiden mukaan – ensin niitä käytettiin esimerkiksi peittoina tai vaatetuksessa lämpöarvonsa takia. Lisää kodintekstiilien historian kummallisuuksista voit lukea aikaisemmasta blogistamme.

Kun ryijy kiipesi lopulta seinälle, sen uskottiin suojaavan taloa pahoilta asioilta. Ryijyn kuviointi oli usein symbolistista tai uskonnollisaiheista – myöhemmin myös poliittiset aiheet päätyivät kuviomaailmaan. Seinätekstiilinä ryijy on mitä upein perinnetekstiili, jota on arvostettu korkealle. Se on ollut myös suosittu kapioina tai häälahjana. Yhä nykyäänkin – tai oikeastaan jälleen – ryijy on rakastettu seinätekstiili, joka valmistetaan taidolla ja intohimolla. Ryijy kestää aikaa sekä katseita ja onkin hankintana kuin taideteos!

Joko sinun kotisi seinääsi koristaa ryijy vai oletko suunnitellut sille ripustuspaikan, kun sen sitten hankit?

 

Seinätekstiilejä – uusia ja vanhoja – ihaillen

Peikonpoika-ryijyn suunnittelija Terhi

Arkistot